Adevar general valabil

postat de l3st in 2007-05-15 15:30
Exista 2 categorii de oameni care au trait in comunism:
  • Prima categorie au avut pile si sansa de a trai bine, de a avea carne pe masa seara, de a manca portocale,banane,etc.
  • A 2 a categorie nu au avut acesta sansa si au vazut comunismul in toata "splendoarea" lui.

Prima categorie intr-o discutie despre comunism incearca sa-ti inchida gura cu eterna vorba "Tu cati ani aveai in '89 ?". Pentru ca ei nu realizeaza ca au fost favorizati. Ca nu toti aveau acelasi trai ca ei. Ca nu toti au avut sansa la un serviciu bun, un apartament cu 4 camere, o masina cumparata in cativa ani ( nu cu economiile de 10 ani sau mai mult ).
A 2 a categorie vorbesc deschis despre problema si tot timpul incheie cu " bine ca n-ai trait in anii aia ". Ei sunt cei care au simtit pe pielea lor nebunia lui Ceausescu si restrictiile regimului. Ei nu au avut portocale, ulei, oua, etc in fiecare zi. Ei luau pe baza de cartela si asta era singura sursa de mancare. Ei nu aveau un vecin care aducea fripturi de la restaurantul la care lucra. Nu aveau o ruda pe la Avicola sau vreouna pe la magazine care punea deoparte o punga de cacao.

De prima categorie mi-e sila. Pentru ca ei nu realizeaza ca au fost favorizati. Ca sunt cei care nu au flamanzit pe vremea regimului comunist. Ca au avut tot ceea ce le trebuie. Ei privesc comunismul prin viata pe care au dus-o ei. Nu vor sa recunoasca ca erau altii care o duceau mai prost. Deci mi-e sila de voi, cei care nu recunoasteti ca regimul Ceausescu a fost dur si inca il mai doriti.

Postul a pornit de la un vecin care m-a luat cu textul "Tu cati ani aveai in 89?". Are vreo 37 de ani asa ca nu i-am raspuns cu "N-aveam ani ba, aveam 3 luni la Revolutie". Am scos un zambet cretin, echivalentul sintagmei " esti prea prost sa-ti raspund ".

Comentarii

  1. baadnewz

    o avea sau nu dreapta cu aia " cati ani aveai bre" mai putin conteaza, ce conteaza e ca tu ca si mie ca si multi altii, cand vorbim despre comunism vorbim din auzite si din parerile altora, eu aveam 5 ani la revolutie si sincer nu imi amintesc mare lucru de ce a fost inainte de 89, prea putin pt a avea o parere a mea, proprie si personala , influnetata doar de trairile mele, de conceptiile mele, de gandirea mea.
    Tot ce stim noi de comunismul din Romania sunt povestiri si parereri de la x si y plus imaginatia noastra.. nimic trait pe propria spinare de care ne putem amintii cu detalii pentru a ne putea forma o parere prersoanala

  2. l3st

    Da, dar fiindca sunt mai multi care zic ca s-a trait prost tind sa-i cred. Si nu am vazut pe nimeni care sa moara de foame acu sa zica ca a fost bine pe vremea lui Ceausescu. Majoritatea care zic ca a fost bine au si acum ce le trebuie. Si daca-i intrebi de unde aveau ei anumite chestii despre care ai auzit de la altii ca lipseau se eschiveaza, putini recunosc ca aveau un vecin/prieten care facea rost.


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile


Termeni si Conditii de Utilizare